Zó werkt het Zorgpad Oogheelkunde 

In het Zorgpad Oogheelkunde verwijst de huisarts een patiënt met niet-acute oogklachten naar een optometrist in de buurt.

Oogonderzoek via Ksyos

Met het Zorgpad Oogheelkunde leveren we in samenwerking met oogartsen, optometristen, huisartsen en zorggroepen tweedelijns zorg. Deze zorg leveren we dicht bij de patiënt, zonder lange wachttijd. De regionale oogarts is tevens aanwezig voor supervisie, geheel op afstand. Het betreft voornamelijk risicopatiënten voor glaucoom, retinopathie, cataract, maculadegeneratie en eenvoudige oogaandoeningen zoals blefaritis, jeukend/prikkend oog en het droge oog.

Hoe werkt het?

Als huisarts verwijs je patiënten met niet-acute oogklachten direct vanuit je HIS door naar de optometrist, voor een geprotocolleerd oogonderzoek. Hieronder vallen onder meer anamnese, (stenopeïsche) visus, refractie, netvliesfoto’s en tonometrie. Bij het vermoeden op bepaalde afwijkingen, komen er gerichte onderzoeken aan te pas. Het oogheelkundig consult wordt geregistreerd in de beveiligde, online omgeving van Ksyos en ter supervisie voorgelegd aan een betrokken oogarts.

De oogarts heeft een maximale reactietermijn van twee werkdagen, maar reageert gemiddeld binnen vijf uur. Uitslagen, bevindingen, diagnose en het advies van de optometrist en oogarts, worden via Ksyos en via een edifact-bericht naar het HIS gestuurd. De optometrist deelt de uitslag met de patiënt en initieert het vervolgtraject.

''In de tijd dat ik op de poli drie mensen zie, kan ik via Ksyos tien patiënten bekijken.'' - Willem Maat, Oogarts

Vergoedingen

Binnen het Zorgpad Oogheelkunde wordt er door Ksyos een oogheelkundig consult gedeclareerd bij de zorgverzekeraar. Afhankelijk van de zorgverzekeraar is het Zorgpad Oogheelkunde eigen risico vrij of eigen risico belast.

Ik merk dat mensen het heel prettig vinden dat ze niet direct naar het ziekenhuis hoeven. En als ze toch naar de specialist moeten, is vaak al bekend wat er aan de hand is.
JUDITH SCHOP, OPTOMETRIST

Interesse?

Ben je huisarts en wil je starten? Wij maken een Ksyos-account voor je aan en plannen een korte (telefonische) afspraak in. Hierin leggen we je uit hoe het verwijzen naar de optometrist precies werkt, waarna je direct kan starten!

Ben je optometrist of oogarts en wil je onderdeel zijn van het Zorgpad Oogheelkunde? Neem contact met ons op of meld je direct aan.

Meer info of aanmelden