Zó werkt het Zorgpad Oogheelkunde
Wanneer een patiënt niet-acute oogklachten ervaart, is een bezoek aan het ziekenhuis vaak niet nodig. Via Ksyos kan de patiënt voor een volledig geprotocolleerd oogonderzoek terecht bij een optometrist in de buurt. Na het onderzoek bekijkt een oogarts de resultaten van het onderzoek in het Ksyos platform en koppelt het advies met eventuele diagnose terug aan de optometrist en aan de huisarts.
Oogonderzoek via Ksyos
Met het Zorgpad Oogheelkunde leveren we in samenwerking met oogartsen, optometristen, huisartsen en zorggroepen tweedelijns zorg. Deze zorg leveren we dicht bij de patiënt, zonder lange wachttijd. De regionale oogarts is tevens aanwezig voor supervisie, geheel op afstand. Het betreft voornamelijk risicopatiënten voor glaucoom, retinopathie, cataract, maculadegeneratie en eenvoudige oogaandoeningen zoals blefaritis, jeukend/prikkend oog en het droge oog.
Hoe werkt het?
De patiënt bezoekt de Ksyos optometrist in de wijk voor het onderzoek. Dit onderzoek bestaat onder andere uit de anamnese, (stenopeïsche) visus, refractie, netvliesfoto’s en tonometrie. Bij het vermoeden op bepaalde afwijkingen, komen er extra gerichte onderzoeken bij. Het oogheelkundig consult wordt geregistreerd in de beveiligde, online omgeving van Ksyos en ter supervisie voorgelegd aan een betrokken oogarts.
De oogarts heeft een maximale reactietermijn van twee werkdagen, maar reageert gemiddeld binnen vijf uur. Uitslagen, bevindingen, diagnose en het advies van de optometrist en oogarts, worden via Ksyos en ook via een edifact-bericht naar het HIS gestuurd. De optometrist deelt de uitslag met de patiënt en initieert indien nodig het vervolgtraject.
''In de tijd dat ik op de poli drie mensen zie, kan ik via Ksyos tien patiënten bekijken.'' - Willem Maat, Oogarts
Vergoedingen
Binnen het Zorgpad Oogheelkunde wordt er door Ksyos een oogheelkundig consult gedeclareerd bij de zorgverzekeraar. Afhankelijk van de zorgverzekeraar is het Zorgpad Oogheelkunde eigen risico vrij of eigen risico belast.
Ik merk dat mensen het heel prettig vinden dat ze niet direct naar het ziekenhuis hoeven. En als ze toch naar de specialist moeten, is vaak al bekend wat er aan de hand is.
Interesse?
Ben je huisarts en wil je starten? Wij maken een Ksyos-account voor je aan en plannen een korte (telefonische) afspraak in. Hierin leggen we je uit hoe het verwijzen naar de optometrist precies werkt, waarna je direct kan starten!
Ben je optometrist of oogarts en wil je onderdeel zijn van het Zorgpad Oogheelkunde? Neem contact met ons op of meld je direct aan.