Ik ben patiënt

Heb jij al langdurig neus, oog of long klachten en wil je meer weten over Ksyos Luchtwegallergie? Lees meer via onderstaande knop en download daar de informatiefolder.

Bekijk pagina

Voor wie is het Zorgpad Luchtwegallergie?

Mensen met luchtwegklachten door een allergie kunnen hier langere tijd mee rondlopen zonder de juiste diagnose en behandeling. Hierdoor zie je als huisarts de patiënt vaker terugkomen in de praktijk of probeert de patiënt zelf verschillende soort zelfmedicatie uit (zonder resultaat). Deze patiënten kunnen goed geholpen worden in het zorgpad Luchtwegallergie. 

De patiënt heeft langdurig last van:

 • Neusklachten: niezen, loopneus, verstopte neus of jeukende neus
 • Allergische reactie ogen: jeukende ogen, tranende ogen en dikke oogleden
 • Longklachten: hoesten, piepende ademhaling en benauwdheid

Het zorgpad Luchtwegallergie in 4 stappen

 1. Consult bij de huisarts
  De patiënt komt met klachten bij de huisarts. Heeft de patiënt al eerder een behandeling gekregen of medicatie gekregen zonder resultaat? Of wordt de patiënt beperkt in het dagelijks leven? Dan kan de patiënt geholpen zijn door een beoordeling van een allergoloog.
 2. Patiëntenvragenlijst
  De patiënt ontvangt via de mail een vragenlijst met vragen over de klachten.
 3. De huidpriktest
  De patiënt komt langs op de praktijk voor een huidpriktest. Deze wordt gedaan door de assistent of POH. De patiënt wacht een kwartiert in de huisartsenpraktijk tot de uitslag afgelezen kan worden. De uitslag wordt afgelezen en ingevoerd in het Ksyos platform door de assistente of POH.
 4. Diagnose en behandeladvies van de allergoloog
  De allergoloog geeft binnen 5 werkdagen een diagnose en behandeladvies. Dit wordt gedeeld in het Ksyos platform en via het HIS met de huisarts.

De huidpriktest

Door een minimale hoeveelheid allergeen in de huid van de onderarm te prikken kan na een kwartier worden afgelezen of er een reactie heeft plaatsgevonden. Ksyos verzorgt een geaccrediteerde training voor de assistente of POH. Zo worden zij geschoold in het juist uitvoeren van de huidpriktest. Ook algemene informatie over allergieën wordt in de training meegenomen. 

Interesse of aanmelden?

Heb je nog vragen over Ksyos Allergologie? Of wil je direct aan de slag met de huidpriktest in jouw huisartsenpraktijk? Neem contact met ons op.

Meer info of aanmelden