Hallo Roy, vertel eens…krijg je veel mensen met slaapproblemen in de praktijk?

“In onze groepspraktijk zien we de laatste tijd wel een toename in de vragen van patiënten over slaapproblemen, zoals apneu. Dat komt denk ik doordat er steeds meer aandacht en bekendheid is voor deze klachten, bijvoorbeeld in de media.”

Sinds wanneer werk je met de Ksyos diensten voor Slaap?

“Onze groepspraktijk, wij werken met vier huisartsen, werkt nu sinds april met de Ksyos dienst Slaap. We werkten al met andere diensten van Ksyos, zoals Cardio (holter) en Dermatologie.”

 En, hoe bevalt het?

“Bevalt goed! Sinds april zijn er zeven mensen onderzocht op apneu met de slaaprecorder. Het was even zoeken in het begin omdat het voor ons ook nieuw is; hoe leg je het uit aan de patiënt die de slaaprecorder mee naar huis krijgt en hoe lang duurt het voordat de patiënt een reactie krijgt via het Nederlands Slaap Instituut (NSI)? Je bent als huisarts eigenlijk meer een tussenpersoon, omdat de uitslag direct van het NSI naar de patiënt gaat. Dat was even wennen omdat het een andere rol is dan bij de andere diensten van Ksyos. Maar dat is nu allemaal duidelijk en het loopt goed.”

Wat zie jij als voordelen voor de patiënt?

“Als grootste voordeel zie ik dat de patiënt niet naar het ziekenhuis hoeft in Zwolle, dat is toch zo’n 20 km bij Genemuiden vandaan. Het onderzoek is daardoor veel laagdrempeliger voor patiënten. Ze hoeven niet meer met de auto de stad in te gaan, bij het ziekenhuis te parkeren of lang te wachten voordat ze aan de beurt zijn. De patiënt haalt de slaaprecorder bij ons in de praktijk op, krijgt instructies en kan diezelfde nacht nog het slaaponderzoek doen in eigen bed. Vervolgens komt er binnen 2 weken een reactie van het NSI bij de patiënt binnen. Dat is snel en efficiënt, al zie ik dat het ziekenhuis in Zwolle ook steeds sneller gaat werken…wellicht voelen ze de hete adem in de nek.”

Als grootste voordeel zie ik dat de patiënt niet naar het ziekenhuis hoeft in Zwolle, dat is toch zo’n 20 km bij Genemuiden vandaan. Het onderzoek is daardoor veel laagdrempeliger voor patiënten.

Patiënten leveren na het onderzoek de slaaprecorder in bij de assistenten; wat horen zij terug?

“Tot op heden heb ik geen negatieve geluiden gehoord over dingen als patiënten die niet goed slapen of knijpers die van vingers afglijden. Gelukkig maar!”

Zijn er ook nadelen?

“Om de betrouwbaarheid van het onderzoek niet te verstoren moet de patiënt gedurende de nacht van het onderzoek alleen slapen. Dat kan voor sommige mensen nog wel eens lastig zijn. Maar verder zie ik voor de patiënt geen nadelen.”

Hoe bevalt de dienst Slaap jou als huisarts?

“Als praktijk hebben wij als speerpunt dat we zorg verlenen dichtbij huis. De Ksyos dienst Slaap sluit daar mooi bij aan. Als huisarts doe ik de anamnese. Die vind ik bij Ksyos heel duidelijk vormgegeven, met plaatjes erbij van een eventueel vergrote tong en de keelamandelen. Het instrueren en aansluiten van de patiënt verloopt ook prima. Een ander, meer maatschappelijk voordeel vind ik dat de zorgkosten verminderen. Een vergelijkbare behandeling als de dienst Slaap van Ksyos is bij het ziekenhuis vele malen duurder.”

Zou je Ksyos Slaap aanbevelen aan andere huisartsen en waarom?

“Ja! Juist omdat, en dat zeg ik oprecht, ik Ksyos een fijne organisatie vind. Als er iets is met de software kan ik altijd bellen. Ik hoef nooit lang te wachten aan de telefoon en dingen worden op afstand altijd goed opgelost. Bij het opstarten van een nieuwe dienst, zoals Slaap afgelopen april, worden wij als praktijk ook goed ondersteund. Ksyos zorgt voor gemak en brengt de zorg dichterbij.”