Huid in huisartsenpraktijk
Veertien procent van de patiëntklachten in de huisartsenpraktijk is aan de huid gerelateerd. Esmée Tensen: “De meeste huidklachten worden door huisartsen zelf in hun praktijk behandeld. Tegelijkertijd gaat het grootste aantal verwijzingen van de huisarts naar de dermatoloog. Huisartsen vinden het diagnosticeren van huidaandoeningen uitdagend, zeker als het gaat om het onderscheid tussen goedaardige en eventueel levensbedreigende huidaandoeningen. Digitale dermatologie in de huisartsenpraktijk kan hierin ondersteunen. Door het gegroeide bewustzijn bij patiënten van huidkanker, de vergrijzing van de bevolking en omdat huidkanker steeds meer voorkomt, zien we dat een toenemend aantal patiënten vraagt om een beoordeling van de huid.”
In helft van gevallen aangepast verwijsbesluit
Het promotieonderzoek van Esmée Tensen richt zich op drie vormen van digitale dermatologie die Ksyos aanbiedt:
- Algemene dermatologie – hierbij legt de huisarts huidklachten vast met een fotocamera/smartphone en consulteert daarbij de dermatoloog op afstand.
- Dermatoscopie – met behulp van een dermatoscoop (apparaat voor meer gedetailleerde foto’s) maakt de huisarts dermatoscopische foto’s op basis waarvan de dermatoloog op afstand een beoordeling kan doen of de huidklacht goed- of kwaadaardig is.
- Thuisconsultatie – hierbij maakt en stuurt de patiënt zelf foto’s van de huid en vindt de beoordeling van de huisarts plaats zonder fysiek bezoek.
Het promotieonderzoek van Esmée Tensen includeert o.a. 18,738 dermatoscopie consultaties en laat zien dat huisartsen na het dermatoscopieconsult in de helft van de gevallen hun initiële verwijsbesluit aanpassen. Huisartsen passen hun verwijsbesluit aan van zowel verwijzen naar niet verwijzen, als andersom. Tensen: “In 68 procent van de gevallen werd de verwijzing na beoordeling van een dermatoloog op afstand veranderd van doorverwijzen naar niet verwijzen. In 18 procent van de gevallen waarbij de huisarts niet van plan was om door te verwijzen, besloot de huisarts toch te verwijzen na consultatie. Dit laat dus ook een kwaliteitsverbetering zien door digitale dermatologie.”
Beter gebruik digitale dermatologie
Wel blijkt uit de studie dat meer training gewenst is om fotografievaardigheden bij zowel huisarts als patiënt te verbeteren voor optimaal resultaat van digitale dermatologie. “Het ontbreekt huisartsen vaak aan de juiste vaardigheden en apparatuur om goed gebruik te kunnen maken van teledermatologie’, aldus Tensen.
Daarnaast wordt geadviseerd om samenwerking tussen huisartsen, dermatologen, patiënten, zorgverzekeraars, beleidsmakers en belangenorganisaties op te zoeken om de dienstverlening verder te verbeteren en daarin de mogelijkheden van artificiële intelligentie mee te nemen.
Het promotieonderzoek van Esmée Tensen kwam tot stand door een samenwerking tussen het Amsterdam UMC en Ksyos.
Lees hier het volledige proefschrift
Lees hier het interview met Esmée Tensen in de Folia