Als zorgverlener ben ik zelf iedere keer weer verbaasd hoeveel schade tabak toebrengt aan de gezondheid van de mens. En hoe makkelijk wij als maatschappij onze ogen sluiten voor de schadelijke gevolgen van tabaksverslaving. Pauline en Wanda zien als longarts dagelijks de gevolgen. Maar niet alleen zij, ook cardiologen, oogartsen, dermatologen, MDL-artsen, neurologen en urologen zien de schade. Pauline en Wanda strijden met open vizier voor een rookvrije jeugd. En schuwen de waarheid niet. Ook al is die soms niet aardig.
Waarom deze prijs voor zorgverleners? Omdat het Ksyos’ missie is om gezondheid naar de Nederlander te brengen. Onze doelstelling is dat binnen tien jaar iedere Nederlander met Ksyos werkt aan zijn of haar gezondheid. Want wij geloven dat onze werkwijze helpt om structureel gezonder te worden en te blijven. We hebben er bewust voor gekozen om dit in eerste instantie samen met onze duizenden zorgverleners te realiseren. Ksyos zorgt ervoor dat patiënten dichtbij huis gezien en behandeld worden door Ksyos artsen en paramedici onder digitale supervisie van medisch specialisten. Uiteindelijk is ons doel dat patiënten onze zorgverleners veel minder nodig hebben. Door gezond te leven. Je bent een mens en jij werkt aan jouw gezondheid. Wij mogen je daarbij helpen. Zo ga je uiteindelijk dus beter leven. Door gezonder te zijn en blijven, gelukkiger en langer te leven met minder zorg voor ziekte.
Ksyos wil zorgverleners die zich op buitengewone, onbaatzuchtige en tomeloze wijze inzetten voor beter leven: beter ademen, beter eten, beter drinken, beter bewegen en beter slapen. Jaarlijks willen wij deze rolmodellen ondersteunen. Als eerste dus Pauline en Wanda. Ken jij of ben jij een zorgverlener die zich helemaal kan vinden in deze gedachte? Die aan een project werkt waarvoor hij wel een financieel steuntje in de rug kan gebruiken? Ik sta nu al open voor suggesties voor kandidaten van 2020. Laat het mij weten!
Over de auteur
Leonard Witkamp is directeur van Ksyos en voormalig dermatoloog. In zijn tijd als medisch specialist zag hij dat zo’n 80% van de wachtenden in zijn wachtkamer daar niet hoorde maar gewoon thuis kon blijven of geholpen kon worden door bijvoorbeeld een verpleegkundige of een doktersassistente. Vanuit die frustratie is hij Ksyos gestart. Met als doel snellere en efficiëntere zorg tegen lagere kosten om zo de steeds toenemende zorgvraag aan te kunnen.