Al jaren vechten wij voor de dag dat niemand meer rookt, voor een rookvrije jeugd. Van rechtszaken – waaronder de aangifte tegen de tabaksindustrie op initiatief van Anne Marie van Veen – tot campagnes om de explosie aan verkooppunten te stoppen. Eerder dit jaar zijn wij uit de Alliantie Nederland Rookvrij gezet omdat we te activistisch zouden zijn. Tegelijkertijd stopte KWF Kankerbestrijding ook de financiering voor onze strijd.

Maar wij blijven vechten op het scherpst van de snede! Wij stellen de praktijken van de tabaksindustrie aan de kaak en blijven de overheid bestoken om in actie te komen. Want de enige die het roken kan stoppen is de overheid.

Help ons in de strijd voor een rookvrije jeugd? Steun onze crowdfundingsactie en doneer via www.stichtingrookpreventiejeugd.nl.

Onze activiteiten

Wij strijden voor een effectief beleid om het roken te ontmoedigen. De accijnzen op tabak moeten drastisch omhoog en het aantal verkooppunten van tabak moet worden beperkt tot tabaksspeciaalzaken. Rookverboden moeten worden uitgebreid, zodat kinderen niet meer worden geconfronteerd met sigaretten. Wij voeren onze strijd via onze eigen websites (Stichting Rookpreventie Jeugd, TabakNee, Sick of Smoking) en social media, via rechtszaken, klokkenluiders, artikelen in de krant, lezingen en gesprekken met wie het ook wil horen.

Help ons Den Haag wakker te schudden! Help ons de achterkamertjespolitiek van de sjoemelende tabaksindustrie bloot te leggen!

Bijna niemand begint te roken na zijn 25e. De tabaksindustrie verleidt daarom kinderen, pubers en jongvolwassenen tot een verslaving waarvan de vreselijke gevolgen pas later in hun leven zichtbaar worden. Dát is het bedrijfsmodel van de tabaksindustrie en daar strijden wij tegen. En dat kan alleen maar keihard. Want een verslaving is keihard.

  • Roken is vermijdbare doodsoorzaak nummer 1 in Nederland.
  • Wekelijks steken honderden jongeren onder de 25 jaar hun eerste sigaret op.
  • Er zijn meer verkooppunten van sigaretten dan van brood en supermarkten verdienen er miljarden aan.
  • ‘Zien roken doet roken’ en stiekem staan heel veel idolen rokend op Instagram omdat ze worden omgekocht door de tabaksindustrie.
  • De tabaksindustrie spreekt cynisch van ‘replacement smokers’ – de nieuwe generatie rokers die dode rokers weer moet vervangen.

Wij vertellen je graag zoveel meer, maar vragen je nu vooral om jouw steun. Doneer wat je kunt, elke euro is welkom in onze strijd. We hopen in de komende maand €100.000 op te halen zodat we dit jaar door kunnen met vechten. Dit geld hebben we nodig om de journalisten en juristen te betalen die – tegen gereduceerd tarief – voor ons werken. Wijzelf zetten ons, net als de andere bestuursleden van Stichting Rookpreventie Jeugd, onbezoldigd in voor deze zaak.

Door onze activiteiten heeft Leonard Witkamp van de gezondheidsinstelling Ksyos de Beter Leven prijs ter waarde van € 10.000,- ingesteld die hij jaarlijks uit zal reiken aan zorgverleners die zich op uitzonderlijke wijze inspannen voor beter ademen, beter eten, beter bewegen, beter drinken of beter slapen. Deze crowdfundingsactie wordt mogelijk gemaakt door toekenning van deze prijs, als eersten aan ons beiden; dank je wel!

Met warme groeten,

Pauline & Wanda