Grace Nijhof werkt bij Ksyos als accountmanager én als POH-GGZ. Zo kent ze beide werelden van binnenuit. Haar praktijk was één van de pilotpraktijken voor onze nieuwste dienst Ksyos Slaap en zo herkende ze ineens de signalen. Meneer had watten in zijn hoofd en zat te knikkebollen op de bank.

“Ik had eigenlijk een bloemetje voor je mee willen nemen”. Het was Valentijnsdag, maar dan nog…. het was wel een bijzondere binnenkomer voor een patiënt op je spreekuur. Als POH-GGZ zie ik regelmatig mensen met overspanningsklachten. Zo ook deze meneer. Na een tijd van vermoeidheid, concentratieproblemen en stemmingsklachten was op Valentijnsdag uiteindelijk het verlossende telefoontje gekomen: hij had ernstige slaapapneu en dat kon (mede) een oorzaak zijn van zijn klachten.

Vier op de vijf mensen met slaapapneu weet niet dat ze het hebben. Dat is echt een enorm aantal! Bij de diagnose moet je dus extra alert zijn, juist ook omdat slaapapeu zich niet altijd direct uit. Want wat blijkt? OSAS gaat vaak gepaard met andere klachten als stemmingswisselingen, concentratieproblemen, overgewicht en stress.

Dankzij mijn werk als accountmanager voor Ksyos heb ik een training Slaap mogen doen. Ik vraag sindsdien eerder bij GGZ-patiënten of ze met een duf gevoel of hoofdpijn wakker worden, zitten te knikkenbollen op de bank of snurken. Uiteindelijk heb ik de afgelopen periode meerdere patiënten terugverwezen naar de huisarts of de POH-somatiek. Zij moeten natuurlijk het daadwerkelijke onderzoek in werking zetten. En in al deze gevallen was het raak.

Mijn advies aan al mijn POH-GGZ collega’s is om vaker te denken aan slaapapneu. Deze vragen helpen mij daarbij:

  • Snurk je?
  • Word je gedurende de nacht veelvuldig wakker?
  • Heb je in de ochtend een droge mond, hoofdpijn en/of een wattig gevoel?
  • Hoe voel je je na een goede nacht ( bij slaapapneu voel je je vaak nog steeds vermoeid)?
  • Wat is de kans dat je in slaap valt in de vroege avond of op andere momenten?
  • Zijn er slaapproblemen in de familie?

Fijn voordeel is dat met het Ksyos Slaaponderzoek de patiënt meteen aan de beurt is. Er zijn geen wachttijden. De simpele slaaprecorder installeert de patiënt zelf en hij mag gewoon in zijn eigen bed slapen. Het bloemetje heb ik niet gekregen, maar eigenlijk was de grootste beloning dat mijn patiënt eindelijk wist wat eraan de hand was.

Wil je Ksyos Slaap ook proberen? Neem dan contact op met onze accountmanagers voor een installatie- of demogesprek.