In het onderzoek zijn 18.738 Dermatoscopie consulten (februari 2009 – februari 2020) van Ksyos retrospectief geëvalueerd op verschillende kwaliteit en performance uitkomsten.

Resultaten

Uit de resultaten blijkt dat de huisarts voor 31.9% van de Dermatoscopie consulten een second opinion aanvroeg. Hierbij was het niet de intentie om de patiënt te verwijzen. Na dit Dermatoscopie consult werd 18.2% toch verwezen. Bij een deel van deze consulten ging het onder andere om huidkanker diagnoses. Daartegenover werd 68% van de patiënten niet verwezen, terwijl de huisarts voor het Dermatoscopie consult wel de intentie had om de patiënt te verwijzen. Huisartsen volgden in 88.5% van de consulten het verwijsadvies van de dermatoloog. Daarnaast kwamen er nog een aantal resultaten naar voren:

  • Huisartsen vonden 97.3% van de consulten nuttig en 95.1% leerzaam.
  • Binnen 2,4 uur kreeg de huisarts gemiddeld een respons.
  • Door het voorkomen van een verwijzing, bespaarde de patiënt ongeveer €144 aan zorgkosten.

En dat moet gevierd worden!

Conclusie

Dermatoscopie blijkt een nuttige dienst om huisartsen te ondersteunen in het aanvragen van dermatologisch advies om zo de detectie van huidlaesies te bevorderen tegen lagere kosten. Daarnaast vermindert het de druk op de tweedelijns zorg, omdat minder patiënten verwezen worden naar de dermatoloog.  Lees hier een samenvatting van het onderzoek.

Vervolgonderzoek

In een vervolgonderzoek wordt het verwijsbeleid van de huisarts verder geëvalueerd voor de groepen van goedaardige en (pre-)maligne huidlaesies.