80% van de mensen met slaapapneu weet niet dat ze het hebben. Slaapproblemen uiten zich op verschillende manieren, zoals chronische vermoeidheid, burn-out en prikkelbaarheid tot hart- en vaatziekten en overgewicht. Het duurt 5 tot 8 jaar voordat de diagnose gesteld wordt. Het probleem is dat huisartsen vaak niet aan slaapapneu denken als ze een patiënt met deze klachten in de spreekkamer hebben. Als ze vervolgens slaaponderzoek in het ziekenhuis gaan doen, is dat bovendien voor de patiënt ongemakkelijk en tijdrovend. Dat probleem lossen Ksyos en het NSI nu gezamenlijk op met een innovatieve en zeer patiëntvriendelijke aanpak.

Slaaponderzoek kan zoveel makkelijker

Slaaponderzoek in een kliniek of ziekenhuis is vaak oncomfortabel, kent lange wachttijden en kost de patiënt zomaar een halve dag reis- en wachttijd. Dat kan een stuk patiëntvriendelijker en beter, dankzij een moderne techniek die nu beschikbaar is. Vanaf 1 april bieden gezondheidsinstellingen Ksyos en het NSI, huisartsen de mogelijkheid om patiënten thuis het slaaponderzoek te laten doen. Patiënten hebben binnen twee weken de uitslag. Zo weten ze meteen waar ze aan toe zijn. De somnologen (slaapspecialisten) van het NSI zorgen daarna dat patiënten een goede behandeling krijgen.

Online samenwerking en innovatieve slaaprecorder

Met een innovatieve slaaprecorder kan onderzoek naar slaapapneu makkelijk en comfortabel bij de patiënt thuis. Door online samenwerking tussen huisarts en medisch specialist krijgt de patiënt binnen een paar dagen al een onderzoek. En dat onderzoek doe je het liefst en het meest ontspannen in je eigen bed, in je eigen tijd en met zo min mogelijk meetapparatuur aan je lichaam. Ook hoeft de patiënt niet maanden te wachten op het onderzoek. De slaaprecorder is ontwikkeld naar de laatste technologische standaarden. Het slaaponderzoek is gevalideerd en sluit aan bij de huidige medische standaarden. Op basis van de resultaten van het onderzoek kan de medisch specialist/somnoloog van NSI snel de diagnose stellen en eventueel een behandeling adviseren.

Klik hier om meer te lezen over Ksyos Slaap

Leonard Witkamp, directeur Ksyos:

“Slaapapneu zou veel eerder en vaker onderzocht moeten worden. Door het slaaponderzoek zo gemakkelijk en gebruiksvriendelijk mogelijk te maken, hopen we dat veel meer mensen sneller de oorzaak voor al hun ongemakken vinden. Slaapapneu is in veel gevallen immers prima te behandelen. Daar worden we uiteindelijk allemaal gezonder van!

Paul van der Meijden, directeur NSI:

Het bijzondere van deze aanpak is de naadloze samenwerking tussen 1ste en 2de lijns zorgverleners. De huisarts wordt optimaal ondersteund door de medisch specialistische kennis, en de patiënt vlot en efficiënt geholpen. Dit is een goed voorbeeld van een vernieuwend ‘anderhalvelijns’ zorgmodel. Beleidsmakers en overheid verwachten met dergelijke initiatieven de zorg ook in de toekomst breed toegankelijk en betaalbaar te kunnen houden. We zijn er trots op dat we hierin voorop lopen, en zo een veel beter zorgproces voor patiënten met slaapapneu hebben ontwikkeld.

Interview met Reinier de Groot – somnoloog en medisch directeur NSI