Veiligheidsrisico's

Het veiligheidsrisico kan ontstaan wanneer het apparaat met de schoonmaakmethode Ozon wordt schoongemaakt of wanneer het apparaat in een zeer hete of vochtige omgeving staat. Het probleem is door Philips zelf opgemerkt na het testen van het apparaat. Volgens een woordvoerder van Philips gaat het om een relatief beperkt aantal klachten.

Om welk apparaat gaat het?

Het teruggeroepen beademingsapparaat is de Dreamstation 1, zilver van kleur (zie de foto hiernaast). Mocht je patiënt beschikken over een zwart beademingsapparaat dan hoeft hij zich geen zorgen te maken, dit betreft de Dreamstation 2, zwart van kleur.

Advies voor de patiënt

Het advies van Philips is om per direct te stoppen met het gebruik van de Philips Dreamstation 1, tenzij er gezondheidsoverwegingen zijn om door te gaan. In lijn met de slaapapneu vereniging en de Nederlandse Vereniging van artsen voor Longziekten en Tuberculose wordt er geadviseerd de Dreamstation 1 te blijven gebruiken als je patiënt:

  • Ernstige klachten heeft
  • Klachten krijgt nadat hij is gestopt met Dreamstation 1

Gevolgen stopzetten van CPAP-behandeling

Het stopzetten van een CPAP-behandeling zal bij sommige patiënten een toename van OSAS-klachten (zoals vermoeidheid en slaperigheid) als gevolg hebben. OSAS-klachten kunnen ook de rijvaardigheid van de patiënt beïnvloeden. Patiënten die hierdoor beroepsmatig in problemen kunnen komen (o.a. beroepschauffeurs), adviseren we om contact op te nemen met de bedrijfsarts of leidinggevende.

Meer info

We begrijpen dat dit bericht zorgen geeft en vragen oproept bij je patiënt. We doen ons uiterste best om met onze CPAP-leveranciers duidelijkheid te krijgen over wat de vervolgstappen zullen zijn. Zodra er meer bekend is, stellen we de patiënt hiervan zo snel mogelijk op de hoogte.

Contact Ksyos polikliniek

Mocht je patiënt nog vragen hebben, adviseer hem dan contact op te nemen met de Ksyos polikliniek, te bereiken via +31 (0) 20 236 65 33.

In de media

Lees hier het nieuwsbericht van Philips
Lees hier het nieuwsbericht van ApneuVereniging
Lees hier het nieuwsbericht van NOS