Ietje, kun je wat meer vertellen over het behandelen van patiënten met psychische klachten in coronatijd?

In coronatijd is videobellen een heel goede manier om mentale zorg te kunnen leveren en contact te onderhouden met patiënten. Wel denk ik dat het geen vervanging is van face-to-face contact, maar een aanvulling. Digitaal mis je toch een deel van de emoties, uitstraling, houding enzovoort. Daarom is het goed dat er naar alternatieven wordt gezocht. Zo wandelt mijn collega bijvoorbeeld vaak met haar patiënten in het bos hier om de hoek (op 1,5 m afstand). Op deze manier kun je je patiënten toch af en toe in real life zien!  Ik denk dat we in de ggz ook blijven videobellen als corona straks ‘voorbij’ is. Het is een laagdrempelige manier voor zowel de patiënt als zorgverlener om elkaar te ‘zien’ en het scheelt natuurlijk (reis)tijd.

Je maakt als kaderhuisarts gebruik van de eHealth programma’s van Therapieland. Hoe dacht je hierover vóór corona en hoe denk je er nu, in coronatijd, over?

Wij gebruikten altijd al veel eHealth programma’s, maar door corona maken we er nóg meer gebruik van. Zo hebben we de keuze uit ruim 90 eHealth modules (in verschillende talen), met thema’s als depressie, burn-out, slaapproblematiek en mindfulness. Het is een eenvoudige manier voor patiënten om vanuit huis aan hun psychische gezondheid te werken. Bovendien worden er telkens nieuwe programma’s ontwikkeld, die goed aansluiten bij de huidige tijd, waaronder ‘Omgaan met coronastress’ en ‘Mentale revalidatie na corona’.

Ietje de Vries: Ik denk dat beeldbellen een aanvulling is en niet een vervanging van face-to-face contact
Ietje de Vries - huisarts

Je maakt al bijna 7 jaar gebruik van Ksyos GGZ. Wat is het grootste voordeel hiervan? 

Het grootste voordeel is de verwijsmogelijkheid en de mogelijkheid tot consultatie via Ksyos. Dit scheelt veel tijd. Ook kun je gebruikmaken van de beslisondersteuner, waarvan de uitslag automatisch wordt teruggekoppeld naar het HIS. Tenslotte zijn de programma’s van Therapieland echt van toegevoegde waarde. Mooi om te zien dat Ksyos en Therapieland samen het totaalpakket kunnen aanbieden voor de ggz in Nederland.

Wat betekent volgens jou de inzet van eHealth voor de toekomst van de ggz?

Ik denk dat eHealth in de ggz een steeds grotere rol gaat spelen. Digitale zorg wordt steeds meer gewoon. Door corona zijn we erop gewezen en is eHealth in een stroomversnelling geraakt. Wel ben ik ervan overtuigd dat blended care het beste werkt, dus een afwisseling van digitale en fysieke consulten.

Ik denk dat videobellen deels zal blijven, ook als corona straks ‘voorbij’ is
Ietje de Vries - huisarts

Wist je dat...

  • Er al 1500 huisartsenpraktijken met Ksyos GGZ & Therapieland werken?
  • De programma’s gemiddeld worden beoordeeld met een 8?
  • Er al 650 specialisten zijn aangesloten voor consultatie? Het merendeel hiervan is ook aangesloten voor verwijzingen.
  • 60% van de Friese huisartsenpraktijken met Ksyos GGZ werkt?
Mooi om te zien dat Ksyos en Therapieland samen het totaalpakket kunnen aanbieden voor de ggz ondersteuning in de huisartsenpraktijk
Ietje de Vries - huisarts