Door: Astrid van den Bosch
Als POH-GGZ is het belangrijk om je bewust te zijn van je eigen valkuilen. Bij mij is dat bijvoorbeeld mijn enthousiasme, waarin ik soms nog wel eens door kan schieten. Ik maak er graag grapjes over met cliënten en noem dat het altijd makkelijker is om een ander advies te geven dan jezelf.
De diversiteit aan eHealth programma’s binnen Ksyos GGZ is groot. Eigenlijk is dit binnen de psychologie niet anders. Echter, door deze grote diversiteit, schoot ik nogal door in mijn enthousiasme. Ik wilde elke cliënt wel een eHealth programma meegeven.
eHealth niet voor iedereen
Ook patiënten waren enthousiast. Ze werkten thuis aan hun klachten, op hun eigen tempo, terwijl ik vanaf de zijlijn met ze meekeek. Toch merkte ik dat niet iedereen even open staat voor eHealth. Zo wilde een cliënt die, mede door zijn werk in de ICT, overspannen is geraakt, liever geen programma’s op de computer volgen.
Sowieso merk ik bij mensen met spanningsklachten dat zij het moeilijk vinden om te beginnen. Of dat ik juist de handrem moet aantrekken. Daarom geef ik patiënten die snel over hun grenzen gaan niet zo snel een programma meer mee, maar laat ik weten dat in eerste instantie rust het belangrijkste is.
Selectie programma’s
Door in mijn enthousiasme door te schieten, heb ik een aantal interessante lessen geleerd over eHealth. En vooral over hoe het bij mij past als behandelaar. Ehealth kan goed werken, maar het vergt wat oefening, ook van de behandelaar.
Om te voorkomen dat ik verzandde in een overvloed aan programma’s waarvan ik zelf de inhoud niet altijd even goed ken, heb ik vijf modules gezocht die het best aansluiten bij het materiaal dat ik het meest gebruik op papier. Zo heb ik er mijn weg in weten te vinden.
Over de auteur
Astrid van den Bosch werkt vanuit SUPPOHRT voor meerdere huisartsenpraktijken in de regio Noord-Holland met GGZ van Ksyos. In haar blog deelt ze haar praktijkervaringen met eHealth.