De huisarts kan echografie in de huisartspraktijk inzetten voor onderzoek bij een veelvoud van klachten. “Veel klachten zijn niet dusdanig ernstig dat de patiënt ervoor naar het ziekenhuis hoeft te worden verwezen”, vertelt Pleiter. “Als de huisarts de correcte diagnose kan stellen, kan die de nodige klachten zelf afhandelen. Echografie biedt daarbij op een snelle en non-invasieve manier een waardevolle aanvulling op lichamelijk onderzoek. Dat voorkomt onnodige verwijzingen en kan vaak een meer gerichte verwijzing bewerkstelligen.”
Ook voor de patiënt is het interessant. “De echografie in het ziekenhuis valt ten laste van het eigen risico, een echografie bij de huisarts niet. Bovendien moet de patiënt vrij nemen van het werk, en vaak regelen dat iemand meegaat naar het ziekenhuis.”

Samenwerking
Pleiter verbaasde zich over het feit dat huisartsen niet door radiologen werden onderwezen over echografie. “Hiervoor is een opleiding nodig, maar daarna kan de huisarts het goed zelf”, zegt hij. Hij richtte de NEAc op om zelf opleidingen te verzorgen door radiologen en huisarts-echografisten, en kwam vervolgens in contact met Ksyos. “In de opleiding zorgen we er nadrukkelijk voor dat de huisarts weet wat hij bij echografie wel en niet moet doen. In samenwerking met Ksyos bieden we digitaal consult met een radioloog aan als hij toch onzeker is over de diagnose en wil overleggen. De afspraak is dat de huisarts binnen twee werkdagen een reactie krijgt. In de praktijk is dit vaak dezelfde werkdag.”
Gerichte opleiding en consult
Na de opleiding is de huisarts bekwaam voor het toepassen van echografie in de eigen praktijk. Pleiter: “Wel moet de huisarts de indicaties en beperkingen van het onderzoek kennen en ook de toepassingsmogelijkheden en beperkingen van het echoapparaat. Hierdoor blijft de huisarts zich bewust van de grenzen van echografie en kan dan bij twijfel altijd de consultfunctie gebruiken. Als radiologen kunnen we de huisarts dan helpen met zijn of haar hulpvraag en soms geven we direct wat extra tips mee. Bijvoorbeeld over het belang van het gebruik van standaard opnames of de instelling van het apparaat op de juiste diepte. Dit helpt de huisarts om al doende steeds beter te worden in de toepassing van echografie.”
In het Zorgpad Echografie, onderdeel van Ksyos Radiologie, voeren huisartsen zelfstandig echografie onderzoek uit in de praktijk. Bij twijfel over de resultaten of wanneer er behoefte is aan de kennis en expertise van de radioloog, kunnen de gemaakte beelden eenvoudig beveiligd worden doorgestuurd. De radioloog interpreteert de beelden, geeft advies en beantwoordt de gestelde hulpvraag. Bekijk voor meer informatie onze pagina Radiologie.
Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in De Dokter.