Het slaaponderzoek voorbereiden
-
Ik heb geen e-mail ontvangen met de instructies voor het slaaponderzoek, wat nu?
De e-mail met instructies voor het slaaponderzoek heeft als onderwerp ‘NightOwl instructies’. Controleer of de e-mail niet in de spambox terecht is gekomen. Heb je geen e-mail ontvangen? Neem contact met ons op via 020-2366533 of polikliniek@ksyos.nl.
-
Waar kan ik de activatiecode vinden om in te loggen in de NightOwl Companion App?
De activatiecode om in te loggen in de app, vind je in de e-mail die je hebt ontvangen onze polikliniek. Heb je geen e-mail ontvangen? Neem contact met ons op ons via 020-2366533 of polikliniek@ksyos.nl.
Tijdens het slaaponderzoek
-
Hoeveel nachten moet ik met de slaaprecorder slapen?
Je slaapt drie succesvolle nachten met de slaaprecorder. Wanneer er een nacht is mislukt, bijvoorbeeld doordat de slaaprecorder ‘s nachts per ongeluk is losgeraakt, dan geeft de app dit in de ochtend aan. De app zal je vragen om nog een extra nacht met de slaaprecorder te slapen.
-
Is het de bedoeling dat ik tijdens het slaaponderzoek alleen slaap?
Nee, je kunt tijdens het slaaponderzoek gewoon naast je partner slapen.
-
Waar moeten de sensoren geplakt worden?
Je hebt twee sensoren ontvangen. Eén van deze sensoren plak je op de wijsvinger. De andere sensor bevestig je op het voorhoofd. Volg de instructievideo’s in de NightOwl Companion App voor een uitgebreide uitleg.
-
De slaaprecorder is ’s nachts per ongeluk losgeraakt, wat nu?
Wanneer de slaaprecorder onvoldoende data heeft kunnen opnemen, geeft de app in de ochtend aan dat het een onsuccesvolle opname is geweest. De app zal je vragen om nog een extra nacht met de recorder te slapen.
-
De sensor op het voorhoofd blijft niet plakken, wat nu?
Zorg dat de huid schoon is en dat er geen vettige crème op de huid aanwezig is. Mocht de sensor echt niet blijven zitten, is het mogelijk er een stukje tape overheen te plakken.
-
Kan ik ‘s nachts mijn bed verlaten met de slaaprecorder?
Indien je ’s nachts uit bed wilt, kan dit. De sensoren verbinden automatisch weer met bluetooth wanneer je in de buurt van je telefoon komt. Het is dus niet nodig je telefoon mee te nemen bij het verlaten van je bed.
Na het slaaponderzoek
-
Ik heb een slaaponderzoek gedaan. Wat is de volgende stap?
Na het slaaponderzoek nemen wij binnen twee weken contact met je op om het videoconsult in te plannen. De medisch specialist zal in dat gesprek de bevindingen uit het slaaponderzoek bespreken en verder doorvragen naar je klachten. Indien mogelijk wordt er een diagnose gesteld en worden eventuele behandelopties met je besproken en in gang gezet.
-
Ik heb een slaaponderzoek gedaan maar er is nog geen contact met me opgenomen. Wat kan ik doen?
Indien er binnen twee weken na het onderzoek geen contact met je is opgenomen, neem dan contact met ons op via 020-2366533 of polikliniek@ksyos.nl.
-
Uit het onderzoek is gebleken dat ik slaapapneu heb, wat nu?
Afhankelijk van de ernst en oorzaak van slaapapneu wordt er samen met jou bepaald welk behandelplan het beste bij jou past. Er zijn verschillende behandelopties mogelijk:
Leefstijl advies
In sommige gevallen wordt slaapapneu primair veroorzaakt door ongezonde leefgewoonten. Advies kan bijvoorbeeld gericht zijn op het verkrijgen van een actieve leefstijl en het realiseren en behouden van een gezond gewicht.MRA (Mandibulair Repositie Apparaat)
Een MRA is een snurkbeugel. Deze is met name bedoeld voor mensen die snurken of licht tot matige slaapapneu hebben. De MRA zorgt ervoor dat de onderkaak iets naar voren wordt getrokken, waardoor de luchtpijp verder wordt geopend. Voor een MRA word je verwezen naar een gecertificeerde (NVTS) tandarts in de buurt.Slaap Positie Therapie (SPT)
De slaap positie trainer is geschikt voor mensen met licht tot matige positieafhankelijke slaapapneu. Deze specifieke vorm van slaapapneu houdt in dat je met name in rugligging veel apneus hebt. De positie trainer is een klein apparaatje dat ervoor zorgt dat je niet meer op de rug slaapt, waardoor het aantal ademstops fors vermindert.CPAP (Continuous Positive Airway Pressure)
De CPAP is vooral een geschikte behandeling bij matige of ernstige slaapapneu. Via een masker blaast het apparaat lucht naar binnen indien je een ademstop dreigt te krijgen. Wanneer een CPAP de meest geschikte behandelmethode voor jou is, zal er een CPAP-consulent bij jou thuis langskomen voor het aanmeten van de apparatuur. Na de proefperiode wordt het apparaat uitgelezen en bepaalt de medisch specialist wat de optimale druk instelling is.Chirurgische therapie
Voor een klein percentage mensen met slaapapneu is een chirurgische ingreep een goede oplossing. Dit heeft meestal niet de voorkeur. Als een chirurgische ingreep noodzakelijk is, word je doorverwezen naar een ziekenhuis dat hierin gespecialiseerd is.
De kosten van het slaaponderzoek
-
Wat kost een slaaponderzoek?
De kosten van het slaaponderzoek en de eventuele behandeling worden vergoed vanuit de basisverzekering. Wel wordt het onderzoek eigen risico belast, net zoals in het ziekenhuis.
Indien Ksyos een contract heeft met jouw zorgverzekeraar, stuurt Ksyos de factuur rechtstreeks naar jouw zorgverzekeraar. In dit geval vergoedt de zorgverzekeraar 100% van het gefactureerde bedrag. Ksyos heeft contracten met VGZ, Zorg en Zekerheid, Caresq en ONVZ. Indien je zorgverzekeraar geen contract met ons heeft, vergoedt de zorgverzekeraar 65% tot 100% van het gefactureerde bedrag. Je ontvangt dan na het onderzoek een factuur van Ksyos. Deze dien je zelf in te dienen bij jouw zorgverzekeraar. Ksyos zal het verschil tussen het factuurbedrag en dat wat de zorgverzekeraar aan jou vergoedt, voor haar eigen rekening nemen. Je betaalt dus alleen je eigen risico. -
Ik heb een factuur ontvangen. Wat moet ik hier mee doen?
In de brief die je via de mail hebt ontvangen, lees je precies welke stappen je moet volgen. Heb je de mail verwijderd? Neem dan contact op via info@ksyos.nl of bel naar 020 – 6000 60.
Vragen of meer informatie ontvangen?
Met een slaaponderzoek via Ksyos weet jij binnen twee weken of je slaapapneu hebt. Heb je vragen over het slaaponderzoek of wil je meer informatie ontvangen? Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.