Door: Femke van Sinderen – promovenda en accountmanager Ksyos

Van 25 tot en met 30 augustus vond het MedInfo congres plaats in Lyon Frankrijk. Samen met mijn collega promovenda Esmée ben ik daarheen geweest om ons onderzoek te presenteren. Ik ben namelijk, naast mijn functie als accountmanager bij Ksyos, nog bezig met promotieonderzoek aan de Universiteit van Amsterdam/Amsterdam UMC (locatie AMC) op het gebied van digitale dermatoscopie.

Mijn onderzoek werd geaccepteerd voor een posterpresentatie. Niet verkeerd om dit in Lyon te mogen presenteren! Zo konden we collega-onderzoekers van over de hele wereld werkzaam in verschillende vakgebieden spreken. Denk aan onderzoek naar elektronische patiëntendossiers, telemedicine, patiëntportalen etc.

Onderzoek dermatoscopie

Voor mijn onderzoek heb ik ruim 10.000 dermatoscopie consulten bekeken om de kwaliteit en efficiëntie te beoordelen. Dit werd gedaan aan de hand van evaluatievragen die tijdens het versturen werden gesteld aan huisarts en dermatoloog. Een voorbeeld: bij 30% van de consulten heeft de huisarts het consult ingezet om advies in te winnen van de dermatoloog. Daarvan gaf de huisarts in 17% van de consulten aan de patiënt toch nog te verwijzen, dit bevatte pre-diagnoses van huidkanker.

In 70% van de gevallen gaf de huisarts aan dat de patiënt niet fysiek werd verwezen naar de dermatoloog na het doen van een Dermatoscopie consult. In bijna 50% van de verstuurde consulten ontving de huisarts binnen 2 werkuren het antwoord van de dermatoloog.

Veel onderzoekers dragen op hun eigen manier steentje bij naar het verbeteren of aanbieden van een betere gezondheidszorg. Naast al deze interessante wetenschappelijk studies was er gelukkig ook nog tijd voor een croissantje tussendoor 😉

Meer weten over mijn onderzoek? Bekijk hier mijn publicatie.