Gezond ademhalen is van levensbelang en het bereiken van een rookvrije generatie vraagt nog heel veel inzet. Van ons allemaal maar met name de overheid. En dat is waar deze longartsen veel werk hebben verzet. 

Leonard Witkamp: “Wanda de Kanter en Pauline Dekker verdienen een standbeeld. Roken is doodsoorzaak nummer 1 in Nederland en dusdanig verslavend dat het voor veel rokers erg lastig is om te stoppen. Het is volkomen terecht dat deze longartsen ageren tegen de te softe maatregelen uit het preventieakkoord. Hun gedreven geest en harde werken wegzetten als activisme is een gotspe. Daar wil ik niet aan meewerken. ” 

Ksyos werkt aan gezondheid van iedereen. Voor ons bestaat gezondheid uit gezond ademen, gezond eten, gezond drinken en gezond bewegen. Dagelijks zien longartsen patiënten die aan den lijve de gevolgen van hun rookverslaving ondervinden. Nog steeds is rookwaar op elke hoek van de straat verkrijgbaar, wordt er gerookt langs sportvelden en op kinderspeelplaatsen. Tabak is inmiddels dusdanig verslavend dat het onmogelijk is om als roker hiertegen te vechten. 

Leonard Witkamp: “Meest kwetsbaar voor een rookverslaving zijn pubers. Uiteindelijk willen we voorkomen dat mensen gaan roken. Dat doen we door rookwaren duur te maken, de verkooppunten te minimaliseren evenals de plekken waarop je mag roken. Daar moet de overheid de belangrijkste stappen in zetten.