Steeds meer mensen met allergieklachten

Allergie is één van de meest voorkomende chronische aandoeningen in Nederland. Allergische rinitis (luchtweg- of inhalatieallergie), zoals hooikoorts of allergie voor huisstofmijten, komt het meest voor. Met de verandering van het klimaat worden mensen daarnaast steeds meer blootgesteld aan allergenen van gras- en boompollen. Door hogere temperaturen begint het bloeiseizoen eerder, duurt het langer en zijn er meer pollen. Ook vestigen nieuwe soorten planten of bomen in Nederland. Dit alles kan leiden tot een langer en intenser pollenseizoen (Bron: RIVM).

Huisartsen zien hierdoor steeds vaker patiënten in de praktijk met luchtwegklachten als gevolg van een allergie. Klachten zoals niezen, jeukende ogen of hoesten. Deze klachten lijken vaak onschuldig, maar kunnen een sterk nadelige invloed hebben op de kwaliteit van leven. Patiënten lopen er soms al jaren mee rond en hebben vaak al verschillende behandelingen uitgeprobeerd zonder succes.

Nieuw zorgpad luchtwegallergie

Samen met de allergologen van het UMCG en met Evidencio heeft Ksyos het zorgpad Luchtwegallergie opgezet. Insteek: huisarts en patiënt voorzien van een snelle diagnose en advies van de allergoloog.

Nadat de huisarts het zorgpad heeft gestart, ontvangt de patiënt een lijst met vragen over de klachten via de mail. Vervolgens komt de patiënt langs op de praktijk voor een huidpriktest. Dit gebeurt vaak door de assistente of door de huisarts zelf. De allergoloog beoordeelt vervolgens alle informatie op afstand en koppelt een diagnose en uitgebreid advies terug.

Rick Pleijhuis, internist-allergoloog/immunoloog, zegt over het zorgpad: “‘Een fysieke verwijzing naar de tweede lijn is anno 2024 niet altijd meer noodzakelijk. Een groot deel van mijn patiënten kan ik voor bepaalde vraagstellingen prima digitaal beoordelen, waarmee zij snel en goed geholpen kunnen worden.”

De voordelen op rij

  • Betrouwbare, snelle diagnose en (behandel)advies van een allergoloog
  • Geaccrediteerde scholing en uitbreiden van kennis voor de assistente/POH
  • Geen kosten voor de huisartspraktijk
  • Geen wacht- en reistijd voor de patiënt

Interesse in meer informatie over Ksyos Luchtwegallergie?

Neem dan contact op met Ksyos via info@ksyos.nl. Bij de start van het gebruik van het zorgpad luchtwegallergie ontvangt de praktijk een geaccrediteerde training, zodat de assistente of huisarts over voldoende kennis beschikt om de huidpriktest op juiste wijze uit te kunnen voeren.

Klik hier voor meer informatie over het zorgpad Luchtwegallergie:
Lees meer over Luchtwegallergie