Ksyos is genomineerd als Zorginnovator van 2022 met het project A-Eye! Een vakkundige jury, bestaande uit vertegenwoordigers die bekend zijn met de verschillende facetten in de zorg, hebben de ingezonden projecten op innovativiteit en toegevoegde waarde beoordeeld. Hierbij gaat het om ideeën die de zorg uiteindelijk veiliger, efficiënter en daarmee beter maken. De andere twee genomineerden zijn: Patyna met het spraakgestuurde ECD en het HagaZiekenhuis met een softwaretool om ATTR-CM op te sporen.

Slimmer opsporen van oogaandoeningen

Met dit project wordt een machine learning algoritme ontwikkeld dat optometristen en huisartsen kan ondersteunen in de analyse van oogaandoeningen, waaronder diabetische retinopathie en glaucoom. Door milde klachten vroeg te behandelen kunnen verdere complicaties worden voorkomen. Voor oogaandoeningen kan een vroege diagnose bijvoorbeeld blindheid voorkomen. Echter, door te weinig oogartsen op een alsmaar groeiende patiëntenpopulatie zijn er lange wachtlijsten. Hierdoor blijven steeds meer mensen rondlopen met klachten. In Nederland kan een wachtlijst om een specialist te zien al snel oplopen tot 6 maanden.

Patiënten sneller en beter helpen

Met behulp van een machine learning algoritme kunnen we een significant deel van de patiënten met oogaandoeningen dichtbij huishelpen. Hierdoor wordt de drempel lager voor de patiënt en hoeft een patiënt minder lang te wachten op een consult of uitslag, wat vroege diagnose in de hand speelt. Ook wordt het mogelijk gemaakt om op een betaalbare manier grootschalige bevolkingsonderzoeken uit te voeren. Dit alles zal tot een significante kostenbesparing leiden in de gezondheidszorg en een verlichting van specialisten, waardoor wachtlijsten korter worden.

Breng je stem uit!

Denk jij ook dat ons project de zorg veiliger, efficiënter en beter maakt? Breng dan via deze link je stem uit op Ksyos!