Wat doe je bij Ksyos?

Ik ben begonnen als trainer GGZ waarbij ik huisartsen en POH-GGZ ondersteunde bij de implementatie van eHealth. Vervolgens kwam de afdeling Design op en combineerde ik mijn trainersrol met een functie als projectmanager servicedesign. Dit laatste doe ik inmiddels fulltime.  Ik heb een achtergrond in de (gezondheid)psychologie en ben opgeleid op het gebied van gedragsverandering, leefstijl en het ontwerpen van interventies. Omdat ik het leuk vind om ook in de praktijk met psychologie en patiënten bezig te zijn ga ik ook als POH-GGZ aan de slag.

Wat vind je leuk aan het werken bij Ksyos?

De diversiteit aan mogelijke functies die je kunt krijgen binnen Ksyos, zodat je je breed kunt blijven ontwikkelen. Ook de onderlinge samenwerking met collega’s en de sfeer op kantoor vind ik top.

Pilot ouderenzorg

Bij de afdeling Design kijken we hoe we de huidige zorg beter en efficiënter kunnen inrichten. Ik houd me bezig met het ontwikkelen van nieuwe zorgpaden en het verbeteren van onze huidige diensten. Zo zijn we momenteel bezig met een pilot Ouderenzorg. We onderzoeken hoe we huisartsen kunnen helpen om ouderen met vaak complexe problematiek beter te kunnen ondersteunen. Naast fysieke problematiek zijn er vaak ook klachten op het mentale of sociaal-maatschappelijke vlak. Kan iemand zelfstandig blijven wonen? Hoe herken je dementie? Hoe kan je hulp bieden bij vragen over levenseinde? Ksyos koppelt de huisarts aan een specialist Ouderengeneeskunde en biedt supervisie en triage.

Pilot Rust-ECG

Bij Design kijken we ook naar (nieuwe) apparatuur. Zo hebben we laatst een pilot gedaan met een leverancier van een Rust ECG, om te kijken of deze device ingezet kan worden bij Ksyos Cardiologie. We hebben 9 huisartsen het device meegegeven, hen een half jaar gemonitord en de huisartsen en specialisten geïnterviewd. Uit de pilot volgden een aantal nuttige conclusies. Hoewel het device erg handzaam was (handig voor tijdens de visites van huisartsen) en makkelijk aan te sluiten op de smartphone, kleefden er ook nadelen aan. Er was een slechte elektromagnetische compatibiliteit waardoor de apparatuur erg ruisgevoelig was. Mede hierdoor kregen we problemen met de interpretatie software. Op basis daarvan hebben we besloten om niet met deze device verder te gaan.

Dit voorbeeld is typerend voor de afdeling Design. We doen veel pilots en tests, waarvan de meesten het uiteindelijk niet halen, maar dat kunnen we dan ook onderbouwen. Dus dit is juist goed, het hoort erbij.  We blijven altijd rondkijken in de markt.

 

Persoonlijke interesse

Ik ben veel bezig met gezondheid en vind het leuk om te experimenteren met diëten en leefwijzen. Mijn motto is ‘meten is weten’. Ik heb wel eens een glucosemeter gebruikt om te kijken hoe mijn bloedsuiker reageert op voeding. Ook stimuleer ik graag anderen in een gezonde leefstijl. Ik motiveer collega’s graag om aan de bootcamps bij Ksyos deel te nemen en ik heb met een groepje een challenge gedaan waarbij we 10 dagen lang o.a. geen suiker en cafeïne en na 21.00 niet meer op schermen mochten kijken.

Ook mentale gezondheid vind ik heel interessant. Vandaar de functie POH-GGZ. Ik heb natuurlijk ook niet voor niets psychologie als studie gekozen. Hoe kan je jezelf (daar begint het bij) en anderen het best ondersteunen? Ik luister veel podcasts en lees boeken over dit onderwerp, ik mediteer graag en schrijf regelmatig dingen op waar ik blij van word.

Positieve Gezondheid

Via Ksyos heb ik mijn certificaat gehaald bij het Institute for Positive Health. Het concept ‘Positieve gezondheid’ is bedacht door Machteld Huber en richt zich op de gehele patiënt: alle facetten om iemand heen (lichamelijke en geestelijke gezondheid, sociale omgeving, zingeving, maar ook praktische zaken als de financiële situatie) bepalen en hebben invloed op je gezondheid. Als je iemand wil ondersteunen is het belangrijk te kijken naar al deze domeinen.

Dit is in lijn met waar we bij Ksyos mee bezig zijn. We richten ons steeds meer op preventie en gezondheid. En we zetten de patiënt, die veel meer is dan zijn of haar ziekte, centraal in onze diensten.

Oproep

Vanuit Design zijn we voortdurend bezig met het ontwikkelen van nieuwe zorgpaden. Ben jij een huisarts en vind jij het leuk om iets nieuws uit te proberen? En zo je steentje bij te dragen aan betere en efficiëntere zorg? Meld je dan nu aan via f.vandenbosch@ksyos.nl. 

Op dit moment zijn we op zoek naar huisartsen die graag specialisten willen consulteren voor Endocrinologie (Hyperthyreoïdie en schildklieraandoeningen in combinatie met een zwanger(wens), voornamelijk in de regio Rotterdam) en Oudergeneeskunde.