Pieter, waarom heb je ooit gekozen voor het beroep huisarts?
”Als jongen van 17 verdiepte ik me in verschillende studies, maar ik kwam al snel tot de conclusie dat ik geneeskunde het allerleukst vond. Zowel mijn vader als opa waren huisarts, dus ik was natuurlijk wel al bekend met het vak. Ik heb me toen stiekem ingeschreven voor de opleiding, mijn ouders wisten van niets. Ik wilde laten zien dat het niet vanzelfsprekend was dat ik óók dezelfde studie zou gaan doen, lekker puberaal. Tot mijn blijdschap werd ik ingeloot en ben ik in 1974 aan de Vrije Universiteit in Amsterdam begonnen met studeren. Wat een toptijd was dat! Vanaf 1986 ben ik ook echt als huisarts aan de slag gegaan. In mijn familie ben ik dus de derde generatie huisarts.
Het beroep huisarts past heel goed bij mij. Je moet als huisarts over sociale vaardigheden beschikken, goed met mensen kunnen opschieten, goed kunnen luisteren en ze op hun gemak kunnen stellen. Deze eigenschappen typeren mij wel zo’n beetje. Ik denk dat ik mijn werk daarom ook zo leuk vind.”
Wat vind je het mooiste of leukste aan je werk?
”Ik vind de palliatieve zorg, oftewel de terminale zorg heel bijzonder. Bij het leveren van palliatieve zorg zijn behandelingen voor de patiënt niet meer mogelijk, hij is uitbehandeld. Ik begeleid de patiënt in dit proces zo goed mogelijk. Dan hebben we het bijvoorbeeld over hoe het met de pijn is, of hij bang is voor de dood enzovoorts. Van alle patiënten sterft 70% in een instelling, maar 30% gewoon thuis. Ik vind het heel mooi dat ik een bijdrage mag leveren aan dit proces; de laatste fase van iemands leven. Ik hoop dat ik er echt voor de patiënt kan zijn. Ik geef ze ook mijn telefoonnummer en druk ze op het hart dat ze me áltijd mogen bellen, mochten ze bijvoorbeeld in paniek zijn of behoefte hebben aan een luisterend oor. Een belletje is vaak al voldoende, daarmee kun je iemand veel vertrouwen geven.”
Is er een bijzonder verhaal uit je carrière dat je is bijgebleven?
”Ik was een tijdje geleden op kraamvisite bij een moeder en haar pasgeboren kindje. Haar moeder, dus de oma, was ook aanwezig. Ze zat naar me te kijken en opeens zegt ze: ’29 jaar geleden heb jij hier met míjn dochter in je armen gezeten!’ Dat vond ik zo leuk om te horen. Het persoonlijke contact met mijn patiënten vind ik heel fijn. In Uithoorn waar ik woon, ken ik ook bijna 60% van mijn patiënten. Van jong tot oud en jongvolwassen: ik zie ze allemaal voorbij komen. De meeste patiënten zitten al langer dan 30 jaar bij de praktijk.”
Ik ben ervan overtuigd dat veel zorg digitaal kan, hiermee valt zoveel te winnen. Wel moet zorg ook voor een deel persoonlijk zijn, daar moeten we aandacht aan blijven besteden.
Ik vind de palliatieve zorg heel bijzonder. Ik vind het heel mooi dat ik een bijdrage mag leveren aan dit proces; de laatste fase van iemands leven.
Kun je je het moment herinneren dat je aan de slag ging met Ksyos Dermatologie?
”Ja, zeker! We waren destijds bij onze huisartsenpraktijk op zoek naar innovaties op het gebied van zorg. We wilden specialisten in huis halen. Twee keer per maand hadden we een centrale vergadering met alle huisartsen van tien huisartsenpraktijken. En zo kwamen we bij Ksyos uit en gingen we aan de slag met Ksyos Dermatologie. Als huisarts heb je soms een extra bevestiging nodig van een specialist, om de patiënt gerust te stellen én niet te hoeven verwijzen. Ik had bijvoorbeeld ooit een baby op mijn spreekuur met hele erge luieruitslag. Ik stuurde een foto naar de dermatoloog met de vraag hoe ernstig het was. De dermatoloog zei toen: ‘geen zorgen dit is gewoon huiduitslag’. Ik kon de moeder dezelfde dag nog een antwoord sturen. Dit gaf haar rust en vertrouwen. Bovendien scheelt het dus een doorverwijzing naar het ziekenhuis.
Onze praktijk maakt ook gebruik van de dienst Oogheelkunde. Ikzelf doe hier niet heel veel mee. Dit ligt bij een collega van mij, hij is gespecialiseerd op dat vlak. Ik weet dat hij er erg blij mee is. Daarnaast werken we met Ksyos Cardiologie; hierbij maak ik gebruik van de holters. Zo kan ik in mijn eigen praktijk holter en event recording ECG’s registreren en beoordelen. Dit werkt heel makkelijk, groot voordeel!”
Wat is het grootste voordeel van de samenwerking met Ksyos voor jou als huisarts en voor de patiënt?
”Je krijgt een snelle diagnose voor je patiënt en je voorkomt verwijzingen. Maar eigenlijk is het allerbelangrijkste: vertrouwen geven aan je patiënten. Je overlegt sámen met de medisch specialist, waardoor je tot een goede conclusie/advies komt. Hierdoor houd je patiënten uit de tweede lijn en worden wachtlijsten korter. Het levert daarnaast tijdswinst voor de patiënt op; deze hoeft niet meer naar het ziekenhuis.”
Hoe zie jij de toekomst van de gezondheidszorg in Nederland met in het bijzonder de rol die de huisarts daar in speelt?
”In mijn beleving is de huisarts de komende jaren nog steeds het centrale punt voor de patiënt. Samen met mijn collega ben ik voor 3000 patiënten verantwoordelijk. Het is dus belangrijk dat de continuïteit behouden blijft. Ik ben ervan overtuigd dat veel zorg digitaal kan, hiermee valt zoveel te winnen. Wel moet zorg ook voor een deel persoonlijk zijn, daar moeten we aandacht aan blijven besteden. De meeste huisartsen uit mijn omgeving zijn gelukkig steeds meer bezig met digitale zorg. Ze zien er de toegevoegde waarde van in.”
Is er iets wat je zou willen meegeven aan huisartsen in opleiding met het oog op hun toekomstige carrière?
”Ik hoop dat de jongere generatie, ondanks dat we steeds meer digitaal gaan werken, ook het persoonlijke aspect belangrijk blijft vinden. Ik hoop dat ze dat persoonlijke contact tussen huisarts en patiënt ook echt erin houden.”
Ik hoop dat de jongere generatie, ondanks dat we steeds meer digitaal gaan werken, ook het persoonlijke aspect belangrijk blijft vinden.