Zó werkt Ksyos Netvliesscreening

Bij Ksyos Netvliesscreening onderzoekt de optometrist patiënten met diabetes op afwijkingen in het netvlies. Patiënten met diabetes hebben namelijk een verhoogde kans op beschadiging van de bloedvaatjes in het netvlies. Bij afwijkingen of bij twijfel wordt digitaal een oogarts geconsulteerd.

Netvliesscreening via Ksyos

Als huisarts of POH verwijs je patiënten met diabetes naar een optometrist of medisch diagnostisch centrum in de buurt. Per oog worden er twee foto’s gemaakt. De regionale optometrist, oogarts of Ksyos grader beoordeelt de foto’s en kijkt of er sprake is van diabetische retinopathie (DRP). De huisarts of POH krijgt de uitslag via Ksyos en via een edifact-bericht in het HIS teruggekoppeld en bepaalt vervolgens het vervolgtraject. Bij twijfel kan de huisarts of POH het onderzoek voorleggen aan een (regionale) oogarts door middel van een oogheelkundig consult.

Vergoedingen

De netvliesscreening wordt voor huisartsen vergoed vanuit de keten DBC. Voor de patiënt zijn er in dit geval geen kosten aan verbonden. Indien je zorggroep nog geen keten DBC heeft afgesproken, dan declareert Ksyos de fundusscreening bij de zorgverzekeraar.

Optometristen en biometristen ontvangen hieruit per kwartaal een vergoeding van Ksyos voor de biometrie en voor de grading.

Interesse?

Voor de netvliesscreening werkt Ksyos meestal samen met de zorggroep van de huisartspraktijk. Ben je huisarts en wil je starten? Neem dan contact met ons op. We zullen samen kijken wat de mogelijkheden zijn.

Ben je optometrist of biometrist en wil je meewerken aan de netvliesscreening? Neem contact met ons op of meld je direct aan.

Meer info of aanmelden